Page 23 - Tallozo_01-36.pdf
P. 23

HELYI KINCS





       Ő Jupiter, a fajtatiszta puli. Eszter nem is   A Csabai nem tartalmaz fekete borsot és   is sokszor pirította meg először öntöttvas
       lehetne boldogabb, mikor a hosszú szőrű,   meghatározott az átmérője. A Gyulai csak   lábosban a birkahúst, majd csak utána kezdte
       összerasztásodott kutya az ölébe ugrik.   Gyula térségben készíthető. A többszörös   el fűszerezni – ez a pörkölt sajátossága.
       Régen e kutyák értéke felért egy marháéval,   világkiállítás-győztes kolbásznál kikötés,   Ebéd után Anna és István Tokaji
       története pedig a sumérokig nyúlik vissza,   hogy nem penészes, illetve bükkfa füstön   Aszút ittak. Ez Anna egyik kedvence,
       hiszen sok dombormű ábrázolja ezt a kutyát   érlelődik. Nem is kérdés: ezek kerülnek Jani   mert egy zamatos desszertbor, ami nem
       különböző templomok falán, mint őrkutya és   papa szendvicsébe. Az indulás előtt Jani papa   mesterségesen cukros. A tokaji borvidékre
       pásztorkutya. Eszternek abban segít, hogy a   elvégzi szokásos rutinját: lehúz egy kupica   jellemző egy gombafajta, mely megtámadva
       libák rendben legyenek, és ne kószáljanak el.  törkölypálinkát. A pálinka elnevezést   a szőlőt a nedvességet kiszipolyozza,
        Eközben a konyhában is folyik az élet: a   Magyarországon kívül csak 4 osztrák   ugyanakkor a cukrokat és ásványi anyagokat
       család kirándulni indul a Hortobágyra,   település használhatja. Ennek a pálinkának   meghagyja, így válik az ebből készülő
       ezért Anna és Ági mama útravalót csomagol.   sajátossága, hogy a már lepréselt szőlő   bor édessé. Jani papa fröccsözik. Egy jó
       A gyerekek PICK téliszalámit kapnak. A   héja és kemény anyaga szolgál cefreként.  fröccs szikvízből készül, aminek neve
       Szegeden gyártott felvágott különlegessége,   Ági mama egy házi főzésű, kecskeméti   egy tévedésből ered, hiszen szódavíz
       hogy szigorú recept határozza meg,   kajszibarack pálinkát választ az induláshoz.   készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a
       milyen húsból hány százalék kerülhet   Az autóban Dani az előző napi   sziksóval azonosították. A fröccs Fáy András
       be a késztermékbe. Apropó, miért hívják   házibuliról mesél és arról, hogy egyetemi   fóti pincéjében született, ahol Jedlik Ányos,
       téliszaláminak? A válasz összefügg Szeged   szaktársaival Unicumot ittak. A világhírű   a szódavíz nagyipari felhasználásának
       mikroklímájával. Ahhoz, hogy a húsok   gyomorkeserűről szóló legenda szerint II.   feltalálója és a szódásüveg megalkotója a
       megfelelő mértékben érjenek össze,   József  udvari orvosa (aki a Zwack család   bor erősségét egy kis szódavízzel enyhítette.
       szárazság és megfelelő hőfok kell. Télen   leszármazottja volt) készített egy több   A fröccs elnevezést a szintén jelenlévő
       Szegeden alacsony a páratartalom, ezért   gyógynövényből álló  gyógyszert, amit az   Vörösmarty Mihálynak köszönheti, aki
       a húsok össze tudnak érni anélkül, hogy   uralkodó csak úgy aposztrofált, hogy „das   később a Fóti dalban így írt az italról:
       a nedvesség megpenészesítené őket.  ist ein Unicum” – az az „ez egyedülálló”.   „fölfelé megy a borban a gyöngy”.


















                                         Délután a család egy útszéli vendéglőben   A vendéglőből egyenesen a Hortobágyi
                                         ebédelt. Anna bajai halászlevet kért. Nem   Kilenclyukú hídhoz mentek, ahol
                                         véletlen, hiszen a bajai halászlé különlegessége   szürkemarha gulyát is láttak. Eszter ezt a
                                         az, hogy van benne tészta. Eszter szegedi   programpontot várta a legjobban, hiszen
                                         halászlevet kért, aminek hozzáadott   ámulatba ejtetteaz óriás szarvú szürkemarha.
                                         fűszereiben megtalálható a makói hagyma.   Ennek jellegzetessége, hogy testfelépítése egy
                                         Tudtad, hogy a makói házak tetejének frontján   tulokhoz hasonlít, a fiatal egyedek egészen
                                         lyukak láthatóak? Régen a világhírű makói   fehérek, míg idősebb társiak a már-már
                                         hagymát a padláson szárították, azok a lukak   feketés színbe hajlanak át, és szemük körül
                                         feleltek a levegőztetésért. A tiszai hallében   egy-egy sötétebb karikát lehet észrevenni.
                                         különlegesség az is, hogy Szegedi paprika   Jani papa már tudja a következő gasztrotúra
                                         szolgál alapfűszerként. Ez élénk színt ad az   célpontját is: legközelebb elmennek a Gundel
                                         ételnek, sőt szárítási módja is egyedülálló:   étterembe Gundel palacsintát enni! Egy
                                         felfűzve szárítják a napon, csakúgy, mint a   jó Egri bikavért fogunk inni hozzá! Az este
                                         kalocsai paprikát. Dani, ha teheti, kihagyja a   sem telt eseménytelenül: István névnapja
                                         halászleveket, így ő a jó gazdag gulyáslevesre   alkalmából a család felbontott egy Törley
                                         esküszik, csak úgy, mint nagyapa. Ez a   pincészetből származó pezsgőt. A pezsgő
                                         leves egy hígabb pörkölt alapjain nyugszik.   a Neszmély területéről számazik, amely
                                         Dani egy picit paprikásabban szereti, így   különleges klímája miatt remek szőlőt terem.
        A klíma nem csak a Pick szalámi esetében   Piros arannyal fűszerezi ezt. 1963-óta ezzel   Ha még nem jöttél rá, a Wimmer
       kulcsfontosságú, a Herz szalámiknál   fűszereznek, hiszen a nyers paprika zamatát   család csupa-csupa hungarikumot
       is. Herz Ármin hajós munkái során   adja vissza ez a termék. Jani papa ennek erős   fogyasztott, evett-ivott, látogatott ezen a
       kitapasztaltaa Duna hűtő hatását, ezért   változatát, Erős Pistát kanalaz a levesébe –   vasárnapon. A hungarikumok nemzeti
       telepítette a Herz gyárat a Duna partjára.  ettől az arca hasonlóképp pirul ki, mint maga a   kincseink, melyek bizonyítékok arra, hogy
        Jani papa gyerekkorát ugyanakkor más idézi   leves. Anna mama leves helyett nosztalgikusan   mennyire gazdag a nemzeti kultúránk.
       elő: a Csabai vastag- vagy a Gyulai kolbász.   tekint a karcagi birkapörköltjére. Ő maga    (Kobl Adrienn)
                                                                                                          23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28