Page 23 - Tallozo_01-36.pdf
P. 23
HELYI KINCS
Ő Jupiter, a fajtatiszta puli. Eszter nem is A Csabai nem tartalmaz fekete borsot és is sokszor pirította meg először öntöttvas
lehetne boldogabb, mikor a hosszú szőrű, meghatározott az átmérője. A Gyulai csak lábosban a birkahúst, majd csak utána kezdte
összerasztásodott kutya az ölébe ugrik. Gyula térségben készíthető. A többszörös el fűszerezni – ez a pörkölt sajátossága.
Régen e kutyák értéke felért egy marháéval, világkiállítás-győztes kolbásznál kikötés, Ebéd után Anna és István Tokaji
története pedig a sumérokig nyúlik vissza, hogy nem penészes, illetve bükkfa füstön Aszút ittak. Ez Anna egyik kedvence,
hiszen sok dombormű ábrázolja ezt a kutyát érlelődik. Nem is kérdés: ezek kerülnek Jani mert egy zamatos desszertbor, ami nem
különböző templomok falán, mint őrkutya és papa szendvicsébe. Az indulás előtt Jani papa mesterségesen cukros. A tokaji borvidékre
pásztorkutya. Eszternek abban segít, hogy a elvégzi szokásos rutinját: lehúz egy kupica jellemző egy gombafajta, mely megtámadva
libák rendben legyenek, és ne kószáljanak el. törkölypálinkát. A pálinka elnevezést a szőlőt a nedvességet kiszipolyozza,
Eközben a konyhában is folyik az élet: a Magyarországon kívül csak 4 osztrák ugyanakkor a cukrokat és ásványi anyagokat
család kirándulni indul a Hortobágyra, település használhatja. Ennek a pálinkának meghagyja, így válik az ebből készülő
ezért Anna és Ági mama útravalót csomagol. sajátossága, hogy a már lepréselt szőlő bor édessé. Jani papa fröccsözik. Egy jó
A gyerekek PICK téliszalámit kapnak. A héja és kemény anyaga szolgál cefreként. fröccs szikvízből készül, aminek neve
Szegeden gyártott felvágott különlegessége, Ági mama egy házi főzésű, kecskeméti egy tévedésből ered, hiszen szódavíz
hogy szigorú recept határozza meg, kajszibarack pálinkát választ az induláshoz. készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a
milyen húsból hány százalék kerülhet Az autóban Dani az előző napi sziksóval azonosították. A fröccs Fáy András
be a késztermékbe. Apropó, miért hívják házibuliról mesél és arról, hogy egyetemi fóti pincéjében született, ahol Jedlik Ányos,
téliszaláminak? A válasz összefügg Szeged szaktársaival Unicumot ittak. A világhírű a szódavíz nagyipari felhasználásának
mikroklímájával. Ahhoz, hogy a húsok gyomorkeserűről szóló legenda szerint II. feltalálója és a szódásüveg megalkotója a
megfelelő mértékben érjenek össze, József udvari orvosa (aki a Zwack család bor erősségét egy kis szódavízzel enyhítette.
szárazság és megfelelő hőfok kell. Télen leszármazottja volt) készített egy több A fröccs elnevezést a szintén jelenlévő
Szegeden alacsony a páratartalom, ezért gyógynövényből álló gyógyszert, amit az Vörösmarty Mihálynak köszönheti, aki
a húsok össze tudnak érni anélkül, hogy uralkodó csak úgy aposztrofált, hogy „das később a Fóti dalban így írt az italról:
a nedvesség megpenészesítené őket. ist ein Unicum” – az az „ez egyedülálló”. „fölfelé megy a borban a gyöngy”.
Délután a család egy útszéli vendéglőben A vendéglőből egyenesen a Hortobágyi
ebédelt. Anna bajai halászlevet kért. Nem Kilenclyukú hídhoz mentek, ahol
véletlen, hiszen a bajai halászlé különlegessége szürkemarha gulyát is láttak. Eszter ezt a
az, hogy van benne tészta. Eszter szegedi programpontot várta a legjobban, hiszen
halászlevet kért, aminek hozzáadott ámulatba ejtetteaz óriás szarvú szürkemarha.
fűszereiben megtalálható a makói hagyma. Ennek jellegzetessége, hogy testfelépítése egy
Tudtad, hogy a makói házak tetejének frontján tulokhoz hasonlít, a fiatal egyedek egészen
lyukak láthatóak? Régen a világhírű makói fehérek, míg idősebb társiak a már-már
hagymát a padláson szárították, azok a lukak feketés színbe hajlanak át, és szemük körül
feleltek a levegőztetésért. A tiszai hallében egy-egy sötétebb karikát lehet észrevenni.
különlegesség az is, hogy Szegedi paprika Jani papa már tudja a következő gasztrotúra
szolgál alapfűszerként. Ez élénk színt ad az célpontját is: legközelebb elmennek a Gundel
ételnek, sőt szárítási módja is egyedülálló: étterembe Gundel palacsintát enni! Egy
felfűzve szárítják a napon, csakúgy, mint a jó Egri bikavért fogunk inni hozzá! Az este
kalocsai paprikát. Dani, ha teheti, kihagyja a sem telt eseménytelenül: István névnapja
halászleveket, így ő a jó gazdag gulyáslevesre alkalmából a család felbontott egy Törley
esküszik, csak úgy, mint nagyapa. Ez a pincészetből származó pezsgőt. A pezsgő
leves egy hígabb pörkölt alapjain nyugszik. a Neszmély területéről számazik, amely
Dani egy picit paprikásabban szereti, így különleges klímája miatt remek szőlőt terem.
A klíma nem csak a Pick szalámi esetében Piros arannyal fűszerezi ezt. 1963-óta ezzel Ha még nem jöttél rá, a Wimmer
kulcsfontosságú, a Herz szalámiknál fűszereznek, hiszen a nyers paprika zamatát család csupa-csupa hungarikumot
is. Herz Ármin hajós munkái során adja vissza ez a termék. Jani papa ennek erős fogyasztott, evett-ivott, látogatott ezen a
kitapasztaltaa Duna hűtő hatását, ezért változatát, Erős Pistát kanalaz a levesébe – vasárnapon. A hungarikumok nemzeti
telepítette a Herz gyárat a Duna partjára. ettől az arca hasonlóképp pirul ki, mint maga a kincseink, melyek bizonyítékok arra, hogy
Jani papa gyerekkorát ugyanakkor más idézi leves. Anna mama leves helyett nosztalgikusan mennyire gazdag a nemzeti kultúránk.
elő: a Csabai vastag- vagy a Gyulai kolbász. tekint a karcagi birkapörköltjére. Ő maga (Kobl Adrienn)
23