Page 4 - due_tallozo_interaktiv_2020_november.pdf
P. 4

ZOOM
                                 $ YLOÃJ HJ\ GDUDEMD QDJ\RQ NØ]HOU×O

       Kis odafigyelés az embernek,





       nagy megkönnyebbülés az




       emberiségnek







       0$*<$5256=£*21 $= «9(17( .(/(7.(=· «7(/+8//$'«. 0(11<,6«*(     0,//,µ 7211$
       0(/<1(. (*<+$50$'$ $ +£=7$57£62.%$1 7(50(/·',.  $ 1(0=(7, «/(/0,6=(5/£1&
       %,=7216£*, +,9$7$/      %(1 9«*=(77 )(/0«5«6( $/$3-£1 )(-(1.«17    .* (/.(5¾/+(7·
       «/(/0,6=(5+8//$'«.27 7(50(/¾1.  6 %£5 (= $ 6=£0 0£6  6=«/6·6«*(6(1 3$=$5/µ
       256=£*2.%$1 1$*<2%%  ¯*< ,6 .202/< .¸51<(=(77(5+(/«67 2.2=  ¸66=(6¯79(
              7211$ )(/(6/(*(6(1 -(/(17.(=· %,2/µ*,$, +8//$'«.27






       A NÉBIH és az EU LIFE közösen elindított,   háztartásbeli élelmiszerpazarlás mögött.   A FIFO, azaz first in, first out elvet követve
       Maradék nélkül elnevezésű programja azt   A tapasztalatok alapján a rutinszerűen   megelőzhetjük, hogy lejárt szavatosságú
       a célt tűzte ki magának, hogy csökkentse   végzett rossz szokások miatt pazarolunk   ételt fogyasszunk. Ennek alkalmazásakor
       ezeket a számokat. A projekt edukatív jellegű,   többet, melyek közül a legjellemzőbb   ugyanis a legrégebben a háztartásban
       a gyermekekkel is szeretné megismertetni   az, hogy túl nagy mennyiségű ételt   lévő terméket használjuk fel először,
       a pazarlás elkerülésének praktikáit. Ennek   készítünk, ami aztán nem fogy el.  s csak aztán nyitjuk meg az újat.
       egyik eszköze például a Kisfilmek az
       ételpazarlásról videósorozat, ahol hétköznapi   Ismerős az iskolai menzáról, hogy húsvét   Az élelmiszerhulladék-hierarchia rangsorolja
       példákon keresztül ismertetik meg a nézőkkel   után mindig sonkás kocka volt az ebéd?   a felesleg feldolgozásának a módszereit. Ez
       az ételhulladékok keletkezésének tényezőit,   Ezt a megoldást újrafeldolgozásnak hívjuk,   alapján a legjobb megoldás, ha megelőzzük vagy
       például tisztázzák az élelmiszerhulladékok   hiszen egy megmaradt fogást, a húsvéti   hatékonyan csökkentjük az élelmiszerveszteség
       fajtái közti különbségeket.        sonkát rövid időn belül felhasználjuk egy   mértékét. A következő lépcsőfok, hogy
                                          új fogás, a sonkás tészta elkészítésekor. Ezt   a létrejött maradékot továbbra is emberi
       Az olyan növényi, állati részek, melyek   a lehetőséget használjuk ki akkor is, ha a   fogyasztásra ajánljuk fel, ezt követi, ha társállat
       emberi fogyasztásra nem alkalmasak,   szikkadt zsemléből mákos gubát, vagy a   takarmányozásra továbbítjuk, bioüzemanyagként
       a keletkezésük nem megelőzhető, de a   pörköltből a hortobágyi húsos palacsinta   vagy komposztként használjuk fel. A végső
       háztartásban nem feltétlenül hasznosíthatók,   töltelékét készítjük el. A maradeknelkul.  eset, ha a kommunális hulladékgyűjtőbe
       a nem elkerülhető élelmiszerhulladékok.  hu weboldal Praktikák részlegén számos   juttatjuk a megmaradt élelmiszert.
                                          hasonló ötletet böngészhetsz végig!
       Amikor fogyasztásra alkalmas, ám                                     A „mindkét fél jól jár” elve alapján
       ízlés vagy egészségi állapot miatt   Az élelmiszerek esetében fontos   nemzetközi szinten számos élelmiszermentő
       megmaradó ételmaradékokat hagyunk   megkülönböztetnünk a fogyaszthatósági és a   projektet dolgoztak ki az elmúlt években,
       magunk után, például kenyérhéj,    minőségmegőrzési időt. Ez utóbbit hosszabb   melyek segítségével emberi fogyasztásra
       almahéj, csirkebőr, akkor a lehetségesen   ideig eltartható készítményeken találunk, így   továbbíthatók maradék ételek.
       elkerülhető hulladékokat halmozzuk.  a konzerveken, rizsen, fagyasztott ételeken,
                                          gabonatermékeken. A minőségmegőrzési   Az egyik legkorábbi kezdeményezés a 2012-től
       Akkor beszélünk élelmiszerpazarlásról, ha az   idő lejárta után saját felelősségre egy rövid   működő Foodsharing okostelefonos app, mely
       elkerülhető élelmiszerhulladék mennyiségét   ideig még fogyaszthatjuk ezeket a termékeket,   felületén keresztül egy térképen kereshetünk
       növeljük. Felmérések alapján legnagyobb   számolva azzal, hogy veszítettek minőségükből.  és vásárolhatunk kedvezőbb áron privát
       arányban készételeket pazarolunk, ezt követik                        vagy akár éttermek, pékségek, rendezvények
       a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök.   A gyorsan romló ételek, például tejtermékek,   által megosztott, szavatossági idő lejárta
       Ennek elkerülése érdekében figyelnünk kell a   húskészítmények, pékáru rendelkeznek   előtt álló termékeket és ételfelajánlásokat.
       helyes tárolási körülményekre, a tányérunkra   fogyaszthatósági idővel. A rövid lejárati idő
       kiszedett étel mennyiségére, a lejárati időkre.   feltüntetése kötelező ezeken az élelmiszereken,   Hasonlóan ingyenes, a skandináv
                                          a jelzett időpont után a terméket forgalmazni   országokban és Nyugat-Európában
       Végeztek már kutatást hazánkban azzal   tilos, elfogyasztani sem minden esetben   elterjedt applikáció még a Too Good To
       kapcsolatban, hogy milyen okok állnak a   ajánlott, hiszen megbetegedéshez vezethet.  Go, a ResQ. Ez utóbbi alkalmazásban még
       4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9