Page 4 - due_tallozo_interaktiv_2020_november.pdf
P. 4
ZOOM
$ YLOÃJ HJ\ GDUDEMD QDJ\RQ NØ]HOU×O
Kis odafigyelés az embernek,
nagy megkönnyebbülés az
emberiségnek
0$*<$5256=£*21 $= «9(17( .(/(7.(=· «7(/+8//$'«. 0(11<,6«*( 0,//,µ 7211$
0(/<1(. (*<+$50$'$ $ +£=7$57£62.%$1 7(50(/·',. $ 1(0=(7, «/(/0,6=(5/£1&
%,=7216£*, +,9$7$/ %(1 9«*=(77 )(/0«5«6( $/$3-£1 )(-(1.«17 .* (/.(5¾/+(7·
«/(/0,6=(5+8//$'«.27 7(50(/¾1. 6 %£5 (= $ 6=£0 0£6 6=«/6·6«*(6(1 3$=$5/µ
256=£*2.%$1 1$*<2%% ¯*< ,6 .202/< .¸51<(=(77(5+(/«67 2.2= ¸66=(6¯79(
7211$ )(/(6/(*(6(1 -(/(17.(=· %,2/µ*,$, +8//$'«.27
A NÉBIH és az EU LIFE közösen elindított, háztartásbeli élelmiszerpazarlás mögött. A FIFO, azaz first in, first out elvet követve
Maradék nélkül elnevezésű programja azt A tapasztalatok alapján a rutinszerűen megelőzhetjük, hogy lejárt szavatosságú
a célt tűzte ki magának, hogy csökkentse végzett rossz szokások miatt pazarolunk ételt fogyasszunk. Ennek alkalmazásakor
ezeket a számokat. A projekt edukatív jellegű, többet, melyek közül a legjellemzőbb ugyanis a legrégebben a háztartásban
a gyermekekkel is szeretné megismertetni az, hogy túl nagy mennyiségű ételt lévő terméket használjuk fel először,
a pazarlás elkerülésének praktikáit. Ennek készítünk, ami aztán nem fogy el. s csak aztán nyitjuk meg az újat.
egyik eszköze például a Kisfilmek az
ételpazarlásról videósorozat, ahol hétköznapi Ismerős az iskolai menzáról, hogy húsvét Az élelmiszerhulladék-hierarchia rangsorolja
példákon keresztül ismertetik meg a nézőkkel után mindig sonkás kocka volt az ebéd? a felesleg feldolgozásának a módszereit. Ez
az ételhulladékok keletkezésének tényezőit, Ezt a megoldást újrafeldolgozásnak hívjuk, alapján a legjobb megoldás, ha megelőzzük vagy
például tisztázzák az élelmiszerhulladékok hiszen egy megmaradt fogást, a húsvéti hatékonyan csökkentjük az élelmiszerveszteség
fajtái közti különbségeket. sonkát rövid időn belül felhasználjuk egy mértékét. A következő lépcsőfok, hogy
új fogás, a sonkás tészta elkészítésekor. Ezt a létrejött maradékot továbbra is emberi
Az olyan növényi, állati részek, melyek a lehetőséget használjuk ki akkor is, ha a fogyasztásra ajánljuk fel, ezt követi, ha társállat
emberi fogyasztásra nem alkalmasak, szikkadt zsemléből mákos gubát, vagy a takarmányozásra továbbítjuk, bioüzemanyagként
a keletkezésük nem megelőzhető, de a pörköltből a hortobágyi húsos palacsinta vagy komposztként használjuk fel. A végső
háztartásban nem feltétlenül hasznosíthatók, töltelékét készítjük el. A maradeknelkul. eset, ha a kommunális hulladékgyűjtőbe
a nem elkerülhető élelmiszerhulladékok. hu weboldal Praktikák részlegén számos juttatjuk a megmaradt élelmiszert.
hasonló ötletet böngészhetsz végig!
Amikor fogyasztásra alkalmas, ám A „mindkét fél jól jár” elve alapján
ízlés vagy egészségi állapot miatt Az élelmiszerek esetében fontos nemzetközi szinten számos élelmiszermentő
megmaradó ételmaradékokat hagyunk megkülönböztetnünk a fogyaszthatósági és a projektet dolgoztak ki az elmúlt években,
magunk után, például kenyérhéj, minőségmegőrzési időt. Ez utóbbit hosszabb melyek segítségével emberi fogyasztásra
almahéj, csirkebőr, akkor a lehetségesen ideig eltartható készítményeken találunk, így továbbíthatók maradék ételek.
elkerülhető hulladékokat halmozzuk. a konzerveken, rizsen, fagyasztott ételeken,
gabonatermékeken. A minőségmegőrzési Az egyik legkorábbi kezdeményezés a 2012-től
Akkor beszélünk élelmiszerpazarlásról, ha az idő lejárta után saját felelősségre egy rövid működő Foodsharing okostelefonos app, mely
elkerülhető élelmiszerhulladék mennyiségét ideig még fogyaszthatjuk ezeket a termékeket, felületén keresztül egy térképen kereshetünk
növeljük. Felmérések alapján legnagyobb számolva azzal, hogy veszítettek minőségükből. és vásárolhatunk kedvezőbb áron privát
arányban készételeket pazarolunk, ezt követik vagy akár éttermek, pékségek, rendezvények
a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök. A gyorsan romló ételek, például tejtermékek, által megosztott, szavatossági idő lejárta
Ennek elkerülése érdekében figyelnünk kell a húskészítmények, pékáru rendelkeznek előtt álló termékeket és ételfelajánlásokat.
helyes tárolási körülményekre, a tányérunkra fogyaszthatósági idővel. A rövid lejárati idő
kiszedett étel mennyiségére, a lejárati időkre. feltüntetése kötelező ezeken az élelmiszereken, Hasonlóan ingyenes, a skandináv
a jelzett időpont után a terméket forgalmazni országokban és Nyugat-Európában
Végeztek már kutatást hazánkban azzal tilos, elfogyasztani sem minden esetben elterjedt applikáció még a Too Good To
kapcsolatban, hogy milyen okok állnak a ajánlott, hiszen megbetegedéshez vezethet. Go, a ResQ. Ez utóbbi alkalmazásban még
4