Page 20 - duetallozo_2022_marcius_inderaktiv
P. 20

A mellékletet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja





           Az élelmiszerpazarlás









           ellen ökosan!






           TE IS ÉSZREVETTED MÁR, HOGY SOKSZOR A KUKÁBAN VÉGZI AZ ÉTEL, AMIT
           MÉG MEG LEHETETT VOLNA MENTENI? MÁR A TERMELŐI, A KERESKEDELMI
           ÉS A VENDÉGLÁTÓI SZEKTORBAN IS NAGY MENNYISÉG VÉGZI A SZEMÉTBEN,
           NEM IS BESZÉLVE A HÁZTARTÁSOKRÓL – PEDIG OTTHON IS RENGETEGET
           TEHETNÉNK, HOGY EZ NE ÍGY LEGYEN. KISS-SZABÓ ESZTERREL,
           A FELELŐS GASZTROHŐS ALAPÍTVÁNY KOMMUNIKÁCIÓS VEZETŐJÉVEL
           BESZÉLGETTÜNK A TÉMÁBAN.


           MIT AZ AZ                         MAGYARORSZÁG HOGYAN
           ÉLELMISZERPAZARLÁS?               ÁLLUNK EU-S SZINTEN AZ
           Élelmiszerpazarlásnak azt nevezzük,   ÉTELPAZARLÁSBAN? A
           amikor olyan élelmiszert dobunk ki,   HÁZTARTÁSOKBÓL VAGY AZ
           ami még ehető lenne; vagy ugyan már   ÉLELMISZERBOLTOKBÓL KERÜL
           nem ehető, de hulladékká válása egy   TÖBB ÉTEL A SZEMÉTBE?
           kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna.   EU-s szinten egészen jól állunk. EU-s
           Jellemzően ilyen eset, amikor elfeledkezünk   átlagban az élelmiszerhulladék 70
           például a hűtőben lévő paprikáról, és az   százaléka a háztartásokban keletkezik,
           megrothad, emiatt a szemétben végzi.  a maradék 30% pedig a feldolgozási,
                                             valamint a kereskedelmi szakaszban.
           HOGYAN FÜGG ÖSSZE
           A KLÍMAVÁLTOZÁSSAL?               Egy holland tanulmány szerint
           Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság   Magyarországon ez pont fordítva van.
           nagyban használja bolygónk energiáit. A   A hulladék 68 százaléka a feldolgozási
           Föld édesvízkészletének 70 százalékát a   szakaszban keletkezik, 32 százaléka pedig a
           mezőgazdaság használja fel. Az üvegházhatású  kereskedelemben és a háztartásokban. Ilyen
           gázok kibocsátásának negyedéért szintén   szempontból a háztartások nálunk kevésbé
           a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a   pazarlók. Azonban az előállítási, feldolgozási   csak azt vesszük meg, amira valóban
           felelős. Az élhető területeknek kb. fele   és kereskedelmi szakaszban rengeteg   szükségünk van. Becsapós lehet, amikor
           mezőgazdasági használat alatt áll. Amikor   hulladék keletkezik, ami a mezőgazdaság és   a nagyobb kiszerelésű termék kedvezőbb
           kidobjuk az ételt, akkor mindazt az energiát,   a logisztika fejletlenségének tudható be.  áron kapható, mint az egyes kiszerelésű.
           vizet, földterületet is a kukába dobjuk,                             Ha egy kétszemélyes háztartást nézünk,
           amit az előállítására felhasználtak. Ezzel   LEHET TUDNI, ÉVENTE MENNYI   nem biztos, hogy időben el fog fogyni az a
           nagyban hozzájárulunk a klímaváltozáshoz.  ÉTELBŐL LESZ HULLADÉK     mennyiség. Ilyenkor érdemes a kevesebbet
                                             MAGYARORSZÁGON?                    választani, mert ezzel is spórolunk, hiszen
           MILYEN MÓDON ÉS KIK MÉRIK         Az előző évek méréséhez képest csökkent az   hogyha kidobjuk, akkor a pénzt is kidobjuk.
           AZ ÉTELPAZARLÁS MÉRTÉKÉT?         élelmiszerpazarlás, a 2019-es adat szerint 65
           Itthon a NÉBIH-nek (Nemzeti Élelmiszerlánc-  kg / fő/ év, előtte ez 68 kg, de még ez is sok. Ha  Egy másik tipp, hogy amit csak tudunk,
           biztonsági Hivatal) van egy „Maradék   egy négytagú családod veszünk alapul, akkor   próbáljunk meg felhasználni. Ha biztos
           nélkül” nevezetű programja, ami keretében   már egy tetemes mennyiségről beszélhetünk.   forrásból szerezzük be az alapanyagainkat,
           kb. 5 évente végeznek méréseket, amibe   Összességében kb. 1,8 millió tonna   akkor érdemes ezeket újrahasznosítani,
           háztartásokat vonnak be. Ilyenkor a   élelmiszerhulladék keletkezik évente itthon.  például a céklahéjból chipset lehet
           háztartásoknak egy megadott ideig                                    készíteni, a levelekből levest.
           mérniük kell, hogy mennyi szerves anyag   MIT TEHETÜNK ENNEK
           kerül a szemetesükbe. Az így kapott   CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?         Ha húsról beszélünk, akkor érdemes
           értéket egy főre, illetve népsűrűségre   Egyéni szinten apró lépésekkel is tudunk   egész szárnyast vásárolni, és annak
           elosztva tudnak egy átlagot számolni.   kezdeni. Például listával megyünk bevásárolni,  minden részét felhasználni.
           20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25