Page 15 - 01.pdf
P. 15

BETÖLTJÜK AZ ŰRT
                                  $ URYDWRW D] (PEHUL (U×IRUUÃVRN 0LQLV]WËULXPD WÃPRJDWMD





        CUKORMÁZAS



        MINDENNAPOK







       HA KÖZELEG ANYU SZÜLINAPJA, BEMÉSZ A CUKIBA. HA SZOMORÚ
       9$*<  «6 9$/$0, «'(65( 9£*<6=  %(0«6= $ &8.,%$  0,(/·77
       ELINDULSZ KIBÉKÜLNI A PÁRODDAL, BEMÉSZ A CUKIBA.
       '( *21'2/.2'7£/ 0£5 $=21  +2*< .,.
       .«6=¯7,. $ 62. 62. ),1206£*27"
       &8.5£6=1$. /(11, 0(1·











       Kezdjük rögtön a tévhitek eloszlatásával.
       A Horváth Cukrászdába sok hobbicukrász
       érkezik, aki a jelenlegi hivatását szeretné
       a cukrászatra váltani. Az állásinterjúk
       során Vaslóczki Orsolya, a budapesti
       SUGAR! Design Cukrászda cukrásza és a
       2017-es Magyarország Tortája megalkotója
       legtöbbször azt tapasztalja, hogy a jelentkezők
       azt hiszik, ez egy hagyományos, 8 órás
       munka, szabad hétvégékkel. Ez egyáltalán
       nem így van. „Egy cukrász nagyon korán kel.
       Amikor pedig versenyre készül, mert szeretné
       megmérettetni magát, éjjel-nappal dolgozik.”
        Egy átlagos napon a cukrászok 4-5 óra
       körül kelnek, beérnek a cukiba, elkezdik
       feltölteni a pultot, készülnek a nyitásra.   műveit, vagy – ami a legnagyobb segítség –,
       Napközben az elfogyott sütik pótlásával   részt venni külföldi tanfolyamokon online.
       és a megrendelésekkel foglalatoskodnak.   Ezekre általában 10 cukrászból 1 jut be.
       Mindezt egy csapatvezető irányítása   A modernizálásnál szem előtt kel tartani
       alatt végzi 10-15, vagy akár 20 cukrász.  a vásárlókat is. „A vidéki cukrászdában a   VÁLASZD EZT A SZAKMÁT!
        A legnagyobb nehézsége a szakmának   hagyományos, házi készítésű süteményekre   Habár rengeteg lemondással jár,
       azonban nem a hosszú, 12-13 órás munkanap.   van igény. A fővárosban képben kell lenni   megvan a maga szépsége. Egész nap
       Ahhoz hozzá lehet szokni. A folyamatos   a trendekkel: mi a legújabb divatirányzat   „kreálhatsz” és magadat adhatod
       megújulás sokkal nagyobb kihívás. Mint   a cukrászatban, a süteményekben, milyen   egy-egy süteményben. Teljesen új
       minden szakma, ez is sokat változott   alapanyagokkal lehet dolgozni, hogyan tudom   süti-kollekciókat alkothatsz más
       az idők során, mind technológiában,   megmozgatni a fiatalokat és becsalogatni   cukrászokkal, akik szintén megosztják
       mind a trendekben. 15 éve még csak   az üzletbe” – mondja Vaslóczki Orsolya.  elképzeléseiket. Folyamatosan
       nehéz, vajas süteményeket készítettek   A cukrászat – az előítéletek ellenére –   fejlődhetsz, megújulhatsz.
       és érintőlegesen beszéltek a mindenféle   nemtől független. Míg a lányoknak általában
       „mentes” édességekről. Ma már itt vannak a   jobban megy a díszítés, a fiúk könnyűszerrel   EZ KELL HOZZÁ:
       mousse-ok, a könnyű, „lightos” sütemények,   begyúrnak egy 15 kilós tésztát is. A cukrászok   Kreatívnak kell lenned és nyitottnak
       és ha betéved egy speciális igényű vásárló,   ezért is dolgoznak csapatban az ötleteléstől   az újdonságokra. Jó, ha van egy kis
       tudni kell alternatívát kínálni neki. Az   kezdve a megvalósításig. Akármilyen   kézügyességed, állóképességed,
       internet ebben nagy segítséget nyújt a mai   aggályod van, oszlasd el és vágj bele! Nem   és tudsz csapatban dolgozni.
       cukrászoknak. Rá tudnak keresni a külföldi   fogod megbánni (és a családod sem).
       trendekre, megvizsgálni más cukrászok                          (Niks)
                                                                                                          15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20